top of page

BOLT HQ

SAN FRANCISCO

For this adaptive reuse project we transformed a banal, South-of-Market industrial site into the headquarters for an ambitious mechanical engineering Venture Capitalist company.


Four client-centric objectives guided the architecture: creating space that embodies BOLT’s entrepreneurial engineering/making culture, adding functionality and purpose to all parts of the property, integrating BOLT-made steel elements, and producing a delightful, fun workplace.


The property contains two connected, warehouse buildings with a shared courtyard, and the client’s need for a machine shop quickly claimed the smaller building. Existing conditions in the large building—open floor plan, high vaulted ceilings and a mezzanine—posed creative challenges and opportunities for subdividing the volume into the spaces required: offices, open work areas, casual and private meeting spaces, manufacturing incubator/prototype labs and staff amenities that comprised the program requirements, as well as a large multi-purpose space for hosting events and presentations.


By inserting a ‘pod’ of meeting and phone rooms into the middle of the large structure we designated space for the labs and event space. Finished birch plywood cladding on the pod’s exterior provides a warm juxtaposition to the existing concrete infrastructure.


As a passionate and capable fabricator, BOLT took on a variety of details throughout and after project completion including the custom steel signs, the shipping container courtyard café, and the sculptural feature wall.


The final product is a place that inspires creativity and invention, and an architecture that celebrates a utilitarian sense of place.

Client

BBA Team

Bonnie Bridges

Dave Ornvold

Size

10,160 SF + 2,000 SF Courtyard

Contractor

CCI

Collaborators

Structural: Santos & Urrutia Structural Engineers, Inc.

Photography

Iris Brito Stevens

bottom of page