top of page

Results found for ""

  • CHAPEL HILL COFFEE

    CHAPEL HILL COFFEE SAN FRANCISCO This tiny café is tucked in an alley between Chinatown and the Financial District. Inspired by our client’s love of all things Italian, we emulated the classic espresso bar experience—where folks take time out to relax with neighbors and friends. Finding ingenious ways to maximize the limited space and foster community was top priority. We designed a hydraulically operated pivot window to open the storefront, creating a covered sidewalk area that extends the café outside. From inside, a large, counter height wood table on casters rolls partially out the opening to serve guests on both sides. This project is magical to us as we were able to create it by collaborating with people that we love working with, who understood the budget limits and brought their creativity to the project. And the place just has that magical feel, where you can hang out with the owner and chat about life, bikes, art…and coffee, of course! Materials are a mix of new and reused: steel, ceramic tile and salvaged wood, with restored board-formed concrete walls and old-growth douglas fir floors. We re-wired huge vintage stadium light fixtures to hang above the serving counter, to contrast with the small scale of the space. Heating for the snug interior is provided by the espresso equipment. Back to Projects page Client Chapel Hill Coffee BBA Team Bonnie Bridges Jason Campbell Size 460 SF Contractor Muddy Orange Fabrication Collaborators Fabricator: Kyle Minor Design Photography F. Jason Campbell Back to top

  • TURTLE ROCK HOUSE

    TURTLE ROCK HOUSE LOS ANGELES We share a love for the poetry of architecture and its relationship to natural landscapes with the enthusiastic family of four for whom we designed this ground-up, peace-infused southern California residence. Every room in the house enjoys natural light and ventilation, many of which utilize skylights to mitigate the need for artificial light during the day. An expansive great room acts as a central point of connection and interaction for the family, and provides common access to the personal spaces: an acoustically-isolated music room, a home office with framed vista of the park, a studio space, and the bedrooms and bathrooms. The house is oriented to appreciate the site’s bucolic urban and rural views as well as the bordering park, with the massing and form of its main volume embracing the adjacent greenspace. A lush, native front garden contrasts the smooth, modern façade in texture and color, engaging street life while maintaining privacy. Around the back of the house, ample space for outdoor living is connected to the interior through full height walls of glass doors and windows, framed by the warmth of consistent wood and stucco planes. Back to Projects page Client Confidential BBA Team Bonnie Bridges Size 3,000 SF Contractor Mike Mckay Construction Collaborators Structural: Wickstrom Structural Engineering Geotechnical: Mission Geoscience, Inc Soils: Bagahi Engineering Inc. Civil: Incledon Consulting Group Photography Bruce Damonte Studio BBA Back to top

  • RITUAL COFFEE ROASTERS OXBOW

    RITUAL COFFEE ROASTERS OXBOW NAPA When Ritual Roasters was asked to be the local coffee purveyor for Napa’s Oxbow Public Market, owner Eileen Hassi in turn invited Studio BBA to be the designer. Ritual was a natural addition to the artisanal and organic bounty at this site of foodie pilgrimage—“The Local Gathering Place for Great Food and Wine in Napa Valley”. The modern café pavilion we created is an efficient, highly functional 280 sq. ft. work and service space that brings design value to work for business, melding concepts from Ritual’s history and brand with the history and aesthetic of marketplaces. With a visual presence that exceeds its small footprint, the pavilion is designed to showcase the art of the barista’s coffee making with an air of theatricality. The coffee bar counter—made from an old local pea farm’s tamarack timbers—provides a gracious front row seat while underscoring the Market’s regional, farm-direct focus. One of the early examples of Studio BBA’s deep expertise in coffee retail and café design, we first worked with Ritual on our design for their kiosk at Flora Grubb Gardens, then designed their San Francisco roaster production and training facility. Back to Projects page Client Ritual Coffee BBA Team Seth Boor Bonnie Bridges Size 280 SF Contractor Terra Nova Industries Collaborators Woodworking: Stephen C. O'Brien Photography Bruce Damonte Back to top

  • AUBURN HOUSE

    AUBURN HOUSE AUBURN Set on 100 acres in the Sierra Foothills, the Auburn House embodies the simple, casual and hardy spirit of a modern farmhouse. Through its orientation, sustainable systems and material palette, the home embodies the pastoral and inspiring landscape of lakes, blue oaks, manzanitas and grasses. Anchored into the natural slope of the terrain through a board-form concrete retaining wall, the house is quietly positioned between the idyllic stream-fed lake below and rocky granite outcropping above. The concrete wall’s earthen thermal mass cools the interior, crucial to mitigating the dry, hot summers. On the north side of the house two dormers pop up to allow for picture views toward the rocky terrain. These, along with the operable skylights throughout the house, supply passive cooling and ventilation and diffused natural light. The compact, 2,700 SF house has two wings: the public wing that includes living/dining/kitchen, wine cellar, pantry and powder room, and the private wing that consists of the master suite, media room and guest bedroom. This wing is slightly canted to capture views of a large cluster of native blue oaks. A large, linear patio connects the two wings with outdoor lounge areas, garden beds, cedar trellis and a deep overhang on the south side offering shade for relaxation and family gatherings. A 75-foot lap pool parallels the patio and reflects the native oak landscape. Meandering paths crisscross the site and invite tranquil walking meditation. Back to Projects page Client Confidential BBA Team Bonnie Bridges Stephanie Griffith Size 2,700 SF Contractor Saturn Construction Collaborators Structural: Nellie Ingraham Civil: Atteberry & Associates Surveyor: Andregg Geomatics Geotechnical: Holdrege & Kull Photography Bruce Damonte Studio BBA Back to top

  • PACIFIC

    PACIFIC SAN FRANCISCO We began working with this client in early 2011 on a two-phase renovation of their property—a multi-unit residence located on an amazing site at the top of Pacific Heights. Phase One addressed two priorities: mending systems and detailing from previous work performed at the time of purchase, and creating a new, south-facing, garden apartment from a former storage space. An additional benefit of this clean-up phase was that it allowed us in-depth time to get to know the building and the client. After that initial mending was underway, we dove into the more substantive transformation of the property, to make it into the place the clients had envisioned at first sight. While they were tempted to continue on a path of phased work, the team stressed that the design and construction process would be stronger and more efficient if we tackled it holistically, in order to achieve the desired quality throughout the five-story structure. And so it was. A complete gut and redesign of the top two floors—the owners’ unit—enabled us to create a home worthy of its address: an elegant entry, large, formal entertaining spaces, a gourmet kitchen, family room, library and roof decks. Throughout the process, the words semi-formal , elegant and comfortable guided our decisions. The building facades received a complete face lift of integral color Italian plaster, restored terracotta keystones and new lighting. The formal front garden and cobblestone driveway complete the picture. A few months prior to completion, a strange twist of fate required our clients to relocate to London for three years. In the interim, the house was rented to Louis Vuitton during the America’s Cup, who described it as the perfect spot for hosting their clients as well as providing an elegant living situation for the two full time hosts. Back to Projects page Client Confidential BBA Team Bonnie Bridges Size 3,695 SF Contractor Hughes McGinnis Builders Collaborators Inteiors: Fix Interiors Photography Studio BBA Back to top

  • THE PLANT CAFÉ ORGANIC - DOGPATCH

    THE PLANT CAFÉ ORGANIC - DOGPATCH SAN FRANCISCO Revitalizing the exposed brick and timbers, original sash windows and concrete floors of this space in the storied 1915 American Can Company sets the backdrop for this location of The Plant Café Organic. At the heart of the Dogpatch neighborhood, the ACC complex was originally dedicated to manufacturing but has evolved into an epicenter for designers, artists, makers, culinary businesses and cultural spaces. Studio BBA’s design approach focused on creating integral outdoor spaces and connections to surrounding businesses. By cutting a new opening through the rear brick wall, we introduced access to the existing courtyard patio, now framed by a beautiful custom mahogany door. An enormous ceramic planter and palm add greenery, and a new window into the adjacent bakery adds interconnectivity. Inside, custom steel and maple shelving and tables, dimensional Heath Ceramics tiles, and truly awesome carnivorous plant-themed wallpaper enliven the space. This café adjoins The Plant Café Organic’s ‘mother ship’ facility, which they affectionately refer to as “the plant of The Plant”—the central kitchen where new and seasonal creations are developed, provisions are prepped and distributed, and their catering operation is housed. The café’s adjacency to this facility lends the atmosphere a tone of inspiration and invention. Back to Projects page Client The Plant Caf é Organic BBA Team Seth Boor Bonnie Bridges Megan McGuinn Size 2,400 SF Contractor Justin Farrelly, Inc. Collaborators Structural: Degenkolb Photography Nicholas V. Ruiz Back to top

  • THUMBTACK UTAH

    THUMBTACK UTAH UTAH We continue to help Thumbtack grow with the design of their Customer Support team center—a longstanding relationship that began in 2012 with full services for their bustling SF HQ. For the Utah center, they selected space in a new, streamlined building and challenged us to come up with a rigorously efficient yet playful approach that would evolve their brand, culture and style in a site-specific an distinct way. Draper is at the edge of Salt Lake’s flat, orthogonal valley in the foothills of the impressive Wasatch mountains, which soar suddenly and majestically up from the basin. This dramatic landscape provided a muse for our design of their inspiring workplace, which we creatively interpreted in the office plan via an undulating core. Surrounding this core, the open office area offers a clear logic between social and introverted functions, and curates sightlines to the beautiful setting. The interiors feature an energetic color scheme and residential-inspired furnishings. Back to Projects page Client Thumbtack BBA Team Bonnie Bridges Sarah Fucinaro Anand Sheth Size 45,000 SF Contractor Layton Construction Collaborators Architect of Record: Method Studio Photography Nicholas Swan Back to top

  • HARTFORD

    HARTFORD SAN FRANCISCO Clients new to San Francisco, with a love of modern, came to us to design a spacious, light-filled urban sanctuary within the context of their newly-purchased 1890s Victorian. Minor updates to the historic façade maintain the original sense of privacy, but new visual connections to the outside are enjoyed throughout the thoroughly remodeled interior. A large skylight with exposed beams spans the front living spaces, accentuating new openness where the center hallway formerly enclosed the entry. A family of integral gray materials—counters, fireplace surround, and dual-glazed tile by Heath—articulates the spaces and provides a background for the clients’ personal art and furniture collection. Through large openings in the rear, the new great room and intimate patio area become one large entertaining, dining and living space, with lighting, power, and heating systems that make the outdoor area usable on even the foggiest San Francisco evenings. A climate-appropriate garden is being created by the landscape-savvy client with the help of Flora Grubb Gardens. Back to Projects page Client Confidential BBA Team Bonnie Bridges Sarah Fucinaro Size 1,400 SF Contractor Saturn Construction Collaborators Structural: Semco Engineering Soils: Earth Mechanics Consulting Engineers Photography Sharon Risedorph Back to top

  • BRUCATO AMARO

    BRUCATO AMARO SAN FRANCISCO A distillery, tasting room, and restaurant that is in progress (under construction) for Brucato Amaro. Back to Projects page Client Brucato Amaro BBA Team Bonnie Bridges Samantha Buckley Size 6,933 SF Contractor CCI Collaborators MEP: ACIES Lighting Design: Banks Landl Project Management: Canopy Photography Studio BBA Back to top

  • TROU NORMAND

    TROU NORMAND SAN FRANCISCO Trou Normand is a bar, butchery and a restaurant in one. Moody and romantic, yet rough around the edges, it’s the second endeavor of SF’s venerable Bar Agricole team. The Trou Normand vision merges the ideals of an early 19th century Boothby -inspired cocktail with a distinctively modern meat program. A modern riff on the beauty of Art Deco, the design employs distilled details with bold commentary. We kept the brick and concrete bones of the building, and layered on wood and leather design elements to set the tone for the comfortable, inviting nature of the establishment. We began our design process with a thorough study and conceptual analysis of period art, entertainment and interpretations, which led us to a robust, integral, sensory materials palette. The space is on the ground floor of an iconic Art Deco high-rise in downtown San Francisco designed by Timothy Pflueger , which is undergoing a complete interior remodel (including our design for Lumosity ’s office on an upper floor). The space extends outside to a patio with new steel and glass trellis, providing shelter from the rain and a clear view of the historic building towering above. Back to Projects page Client Trou Normand BBA Team Seth Boor Bonnie Bridges Sarah Fucinaro Size 2,600 SF Contractor Terra Nova Collaborators Structural: DCI + SDE Engineers Food Service Consultant: KRBS Photography Bruce Damonte Studio BBA Back to top

bottom of page